Subirachs. En essènciaEscultura i dibuix. 1952-2002

11 d’abril de 2024 / 31 de maig de 2024

Inauguració: 11 d’abril a partir de les 17h

Comissariada per Conxita Oliver i Joan Gil

Volem commemorar el desè aniversari del traspàs de l’artista Josep M. Subirachs (Barcelona, 1927-2014) amb una exposició que posa en valor l’essència de la seva creació, amb obres del propi fons galerístic. Un anar i venir de la figuració a l’abstracció, induït per una ànsia constant vers la investigació i la prospecció; una tensió entre pols contraris que equilibra una personalitat desbordant i recercadora. El títol, Subirachs. En essència, fa referència a la voluntat que el va guiar d’arribar a la forma sintètica, a l’esquematització i a la simplificació: a tot allò primordial, transcendent i primigeni.

“El dibuix, de vegades menyspreat, té una importància capital, ja que en ell és on es veu amb més puresa la intenció de creador […] El dibuix és, en la seva essencialitat, l’art en estat pur.”

Josep Maria Subirachs

Hem volgut relacionar i connectar l’escultura amb el dibuix perquè és en aquesta disciplina on l’ànima de l’artista s’expressa no mitjançant formes sinó en les formes.

Els dibuixos de Subirachs no són pas esbossos o estudis, sinó que tenen caràcter d’obres definitives amb les quals va desplegar l’experimentació del seu univers tridimensional. Considerava que el dibuix és, entre tots els camps, la llavor, l’origen, els fonaments, la veritat. Seves són aquestes paraules: “Primer, i aquest és el moment que la idea intenta ja materialitzar-se, hi ha la gran quantitat d’esbossos en paper i en fang que, a poc a poc, van agafant forma i, al mateix temps, clarifiquen en la ment de l’artista la idea inicial; la idea i la forma van avançant paral·lelament”.

Per aquesta exposició hem editat un catàleg, escrit per Joan Gil i Conxita Oliver, que estarà disponible a la galeria, i a l’enllaç que trobareu més abaix.

Premsa