PP i Palomares també volen que es renegociï el preu del fons Santos

(LINK)

GIRONA | LAURA FANALS

El PP de Girona i el regidor no adscrit Carles Palomares també volen que l’equip de govern, en mans de CiU, renegociï el preu de la col·lecció del crític d’art Rafael Santos Torroella. I és que la comissió informativa sobre el fons ha fet que partits de l’oposició com PSC, PP i Palomares opinin que el preu pactat amb els hereus -3,9 milions d’euros- és excessiu, i demanin a l’equip de govern que intenti aconseguir una rebaixa. Les coses, doncs, es compliquen per a l’alcalde, Carles Puigdemont, que ha de donar una resposta als hereus en els propers dies i que de moment no té el suport garantit per poder fer la compra, ja que CUP i ICV-EUiA hi votaran en contra si res no canvia.

La setmana passada, el PSC va considerar que les administracions -tant l’Ajuntament com altres suports que es poguessin aconseguir- no s’haurien de gastar més de dos milions en la col·lecció. Ara, el PP, tot i no voler dir una xifra concreta, també creu que el preu s’hauria de renegociar a la baixa. “Després d’haver assistit a la comissió, ens sembla una mica exagerat el cost”, indica la portaveu popular, Concepció Veray. Tot i que no posa en dubte la taxació feta per Artur Ramon -segons el qual la col·lecció tindria un valor de 4,7 milions, superior al preu pactat amb els hereus-, Veray creu Puigdemont hauria d’intentar tornar a parlar amb els propietaris i intentar aconseguir una rebaixa en el preu. “Mai hem posat en dubte el valor de la col·lecció, però estem parlant de diner públic i per tant s’hauria d’aconseguir que el cost fos el menor possible”, indica Veray. Els populars, per tant, insten Puigdemont a “seguir explorant la via de la rebaixa”.

Palomares tampoc està convençut de comprar la col·lecció per 3,9 milions: “A mi em sembla bé que vingui a Girona, però no a qualsevol preu”, assenyala. L’exrepresentant del PP considera que el cost total s’hauria de poder renegociar a la meitat, “ja que Girona no ha de regalar res”. Per tant, demana a CiU que negociï una rebaixa substancial en el preu i, si no, “el temps dirà”: “De moment no sembla que hi hagi grans competidors, amb aquest preu”, recorda.

ICV i CUP continuen, mentrestant, mostrant-se molt escèptics amb la compra del fons i la relació cost-benefici que pot comportar a la ciutat. Els independentistes asseguren que, per a ells, no es tracta d’una qüestió purament econòmica, sinó de política cultural: “No canviarem d’opinió per si val més diners o menys”, indiquen. Per això, malgrat que no formalitzaran la seva posició fins que l’asumpte vagi a ple, el més probable és que hi votin en contra.

Pel que fa a ICV, el seu portaveu, Joan Olòriz, explica que “després de la mataroniana comissió informativa, pensava que el PSC proposaria alguna cosa més que una mòdica rebaixa en el preu”. Per al representant ecosocialista, el preu la col·lecció no és el problema real, ja que el projecte, que englobarà també la reforma de la Casa Pastors, en realitat se n’anirà a deu o dotze milions d’euros. “És un projecte d’una altra època, i no canviarà per molt que es rebaixi un milió o dos”, indica, tot afegint que ICV té “altres valors i prioritats”. Per això, demana als socialiste que “siguin clars” sobre la seva posició respecte el fons.