Fitxa tècnica

 • generalData.authorNameInListings
  Eugenio Lucas Velázquez (1817-1870)
 • Títol
  Taca
 • Mides
  312 x 474 mm
 • Descripció
  Tinta i aiguada parda sobre paper
 • Descripció complementària
  El dibuix és la faceta menys coneguda de l'obra d'Eugenio Lucas Velázquez. L'artista es distancia dels grans mestres espanyols que el van influir en la seva activitat pictorica, acostant-se als grans mestres europeus com ara Victor Hugo, Constable o William Turner.

  Eugenio Lucas segueix la invenció de l'artista rus Alexander Cozens (1717-1786), reconegut a la història de l'art com l'inventor del dibuix amb taques. El procés adoptat per Cozens va consistir a deixar gotes de tinta sobre el paper i després escampar-les amb un pinzell de forma aleatòria, dibuixant formes suggeridores. Eugenio Lucas, igual que Goya o Víctor Hugo, reprèn aquesta tècnica en una gran sèrie de dibuixos denominada Manchas, tècnica que va desembocar els anys 1940-1950 al tachisme. A través d'aquests dibuixos composats per taques de tinta, Lucas Velázquez es consagra com un dels artistes més moderns i pioners del segle XIX.

  El Museu del Prado i el Museu Lázaro Galdiano atresoren dues de les col·leccions més interessants i representatives de les diferents facetes de l'obra de l'artista, que també es poden trobar a museus de tot el món, com el Louvre, el Museu Goya de Castres, el Museu de Belles Arts de Lió, el Museu de Belles Arts d'Agen, el Museu de Grenoble, el Museu Nacional de Belles Arts de Cuba, el Museu Nacional de Belles Arts de Buenos Aires, el Museu de Belles Arts de Budapest.
Fer consulta