Fitxa tècnica

  • generalData.authorNameInListings
    Marià Fortuny (1838-1874)
  • Títol
    Decapitació
  • Mides
    42 x 32 cm
  • Descripció
    Oli sobre tela
  • Descripció complementària
    Aquesta obra, creada per Mariano Fortuny Marsal entre 1855 i 1857, reflecteix l’enfocament acadèmic de l’artista durant els seus anys de formació, en concret durant el seu aprenentatge en l’art anatòmic sota la tutela del professor Geronimo Faraudo, qui tingué un paper destacat en la implantació de les classes d’anatomia artística a “La Llotja”. La peça probablement va servir com a exercici tant de precisió tècnica com d’expressió artística, unint l’estudi científic de l’anatomia humana amb una estètica dramàtica i evocadora.

    El tema es un cap humà seccionat, representat amb una atenció colpidora al detall i a l’exactitud anatòmica. La pal·lidesa i la textura de la carn s’han pintat amb pinzellades enèrgiques i expressives, capturant la tensió entre el realisme i la càrrega emocional de l’escena. L’ús de la llum i l’ombra accentua els contorns del rostre, subratllant-ne la inanició i conferint a l’obra un aire de solemnitat. El fons, format per pinzellades soltes i remolinades, crea una atmosfera dinàmica i gairebé etèria que contrasta amb la cruesa corporal del subjecte.

    La tria del tema i la seva acurada execució evidencien el compromís de Fortuny amb l’estudi rigorós de l’anatomia, una disciplina essencial en l’educació artística clàssica de l’època. Alhora, la composició dramàtica i la profunditat emocional apunten cap a un interès creixent de l’artista pels temes de la mortalitat i la condició humana, que guanyaran importància en les seves obres posteriors.

    Aquesta peça, dedicada al seu professor Geronimo Faraudo, no només demostra l’habilitat tècnica de Fortuny, sinó que també actua com un homenatge a la influència del seu mentor en la seva formació artística i acadèmica. Fa de pont entre la ciència i l’art, i exemplifica la tradició del segle XIX dels estudis anatòmics com a empresa científica i pràctica artística.
Fer consulta