L’espai del paisatge i els Pastels de Pierre Skira inauguren l’any a Artur Ramon Art

La galeria d’art Artur Ramon comença la temporada del 2019 amb dues exposicions que ompliran d’art el seu espai al carrer Bailèn 19. Mentre que l’Espai d’Art acollirà la mostra L’espai del paisatge, comissariada per Albert Esteve de Quesada; la Galería d’Art Privada del primer pis s’omplirà de color i sensacions gràcies a Pierre Skira, Pastels, que suposa un retorn a l’abstracció de les seves primeres obres. Les dues noves exhibicions a Artur Ramon Art s’inauguraran el dijous 14 de febrer i romandran obertes fins al 24 de maig.

L’exposició L’espai del paisatge presenta unes 60 obres d’art que tracten el tema del paisatge des del segle XVIII fins a l’actualitat, i està estructurada entorn de cinc mirades diferents: el paisatge de viatges, els paisatges del temps i la memòria, el paisatge imaginari, el paisatge interior i el paisatge escenogràfic. En paraules de Mònica Ramon, “amb aquesta exposició iniciem una trajectòria de revisió dels gèneres pictòrics des de la contemporaneïtat i seguim, així, amb la línia oberta d’establir diàlegs fructífers entre l’art històric i l’actual”.

En resum, la mostra a l’Espai d’Art, s’inicia amb el paisatge de viatges, la recerca del desconegut i l’exòtic i el canvi de percepció respecte a l’entorn quotidià. S’hi presenten conceptes com la sensació d’immensitat, del sublim i l’atenció del singular. El bloc l’obre Atardecer en una costa del norte de África d’Eugenio Lucas Velázquez, que representa una atmosfera misteriosa i càlida, amb una difusa llunyania que convida al viatge. L’apartat dedicat als paisatges del temps i la memòria ens presenta el paisatge com a testimoni del pas del temps, retratat en part a través de ruïnes. La peça que inicia el bloc és El Sant Salvador de Caldes de Montbui (1927) de Francesc Domingo.

La tercera mirada de l’exposició que comissaria Albert Esteve de Quesada, amb l’Espai Verd (1977) de Joan Hernández Pijuancom a primera obra, tracta el paisatge imaginari, aquell que reconstrueix apunts o que s’inspira en gravats. S’hi podran veure peces de toc poètic i surrealista, obres metafísiques i fins i tot algunes que construeixen el paisatge a partir del joc o la invenció. La mostra continua amb una incursió al paisatge interior, aquell que ens comunica la poètica singular de cada artista en què destaca la Finestra Central d’Albert Ràfols Casamada. El toc final de L’espai del paisatge el posen les posades en escena dels paisatges escenogràfics amb La Comitiva de Janus (1764) i La comitiva de Ganímedes (1764) de Francesc Tramulles com a primer exponent.

Quant a la mostra Pierre Skira, pastels, és la tercera ocasió en què l’artista francès exposa a Artur Ramon Art. Peces com la sèrie Baruk, que es podrà veure a la galeria de Barcelona, evidencien el gir abstracte que ha fet Pierre Skira, fent un retorn a les seves primeres obres i arrels. Els visitants podran veure al primer pis grans blocs de colors pastel que emergen sobre un fons negre en el qual els colors es juxtaposen i s’interrelacionen, tot permetent a l’artista més llibertat en l’útilització del color que en anteriors treballs figuratius, a la vegada que faciliten el joc entre l’espai, les formes i el volum. En total, la mostra de Skira inclou 20 obres d’art del pintor.

Pierre Skira, nascut a París el 12 de maig de 1938, és pintor de pastels, novel·lista i un gran apassionat dels llibres que va exposar per primera vegada en solitari el 1964 a París i que no ha parat de fer-ho des d’aleshores tant a França com a l’estranger. Skira va guanyar el 1967 el premi de la Biennal de París i el Premi Internacional ‘Art Contemporani Duc de Valverde d’Ayala Valva a Monte Carlo el 1997.

Les exposicions L’espai del paisatge i Pierre Skira, pastels són l’aposta d’Artur Ramon Art per començar la temporada d’exposicions de 2019 al seu espai al cor de l’Eixample de Barcelona. Ambdues mostres es podran visitar a partir del 14 de febrer i fins al 24 de maig.

 

bonart.cat