La mirada enigmàtica

miradorarts.com | per Carlota Marzo Baron

La galeria d’art Artur Ramon acaba l’any amb L’enigma de la mirada, una exposició centrada en el retrat, concretament en el misteri que s’amaga rere els rostres.

La mostra reuneix obres del fons de la galeria, des del segle XVIII fins a l’actualitat, amb l’objectiu d’establir un diàleg en el qual la mirada, convertida en eix temàtic, interpel·la des del silenci.

El ventall d’artistes exposats és ampli així com les diverses tècniques, que es mouen entre la pintura, el dibuix, l’escultura i la fotografia.

Al llarg dels segles, molts artistes han sabut captar el rerefons existencial que habita el rostre. En aquest sentit, el recorregut proposa, deixant de banda cronologies i estils, un cara a cara entre els diferents retratats i l’espectador. Cal fer esment de Manuel Ángeles Ortiz que, en una de les pintures més interessants de l’exposició, recull la mirada entretallada i vacil·lant d’un jove assegut; de Pere Ysern Alié, que pinta els ulls penetrants i obscurs d’una dona embolcallada per una aura de misteri; d’Eduardo Rosales, que esbossa la presència robusta d’un home que en el fons oculta una mirada feble; d’Antoni Clavé, que remarca un esguard pres per un món interior convuls, o de Manolo Hugué, que esculpeix dos clots de tristesa en un rostre femení de terracota.

En totes les obres el rostre dels protagonistes es delata i acaba sent molt més que el conjunt d’uns ulls, una barbeta, una boca, un front i un nas, per esdevenir expressió i llenguatge. Per això, sovint, el retratat queda, al marge de la seva intencionalitat, al descobert. Amb tot, l’exposició traça una xarxa de mirades, externes i internes, que s’interpel·len i que vinculen l’artista, el retratat i l’espectador en un continu joc de trobades.

Humberto Rivas, María, 1978.

Artur Ramon ha recuperat els retrats del seu calaix de sastre, i no només s’ha limitat a exposar-los sinó que, desmarcant-se del relat historicista ja conegut, els ha repensat des de dins. Tan sols així ha pogut indagar en la intimitat reveladora del rostre i corroborar que en la mirada es concentren els secrets més profunds.

L’exposició L’enigma de la mirada es pot visitar a Artur Ramon Art, de Barcelona, fins al 26 de febrer.

A l’imatge: Antoni Clavé, Figura, 1947, tinta, 31 x 24 cm