La inversió en obres d’art, una aposta a l’alça

Alba Formosa | 03/06/2023 | Catalunya Ràdio

Primer va ser l’or i ara són les obres d’art. La incertesa dels mercats financers ha fet augmentar l’interès per invertir en valors alternatius als dipòsits bancaris.

Augmenta l’interès per invertir en obres d’art. Particulars i empreses amb patrimoni busquen alternatives als dipòsits bancaris per treure rendibilitat dels estalvis, en un context d’elevada inflació. El gremi de Galeristes d’Art de Catalunya diu que el perfil de comprador és bàsicament el d’un inversor i que entre les peces més buscades hi ha les relacionades amb la cultura afroamericana.

També han constatat aquesta tendència a l’alça des del fons d’inversió especialitzat en art ArtsGain. Inverteixen en obres de diferents estils, sobretot en obres d’altres cultures i per sobre dels 200.000 euros. El director general del fons, Xavier Olivella, explica quin perfil de persona els pregunta per aquest tipus d’inversió.

“Ens truca tot tipus de gent, tant privats com inversors professionals o ‘family office’ que volen diversificar.”

Hi ha invertit en Roger, d’una empresa que gestiona diferents fons d’inversió.

“Hem optat per invertir en obres concretes donant la confiança als nostres inversors perquè invertissin en una peça concreta, sabent tot el recorregut que ha tingut per saber la rendibilitat que se’n podria extreure.”

Des del gremi de galeries d’art de Catalunya assessoren els col·leccionistes que s’interessen per aquest tipus d’inversió. El president i galerista Benito Padilla diu que les noves tendències, ara, se situen en les cultures afroamericanes i que, abans de fer aquest tipus d’inversions, els col·leccionistes s’ho estudien molt.

“Nosaltres el que oferim és una documentació absolutament contrastada del mercat i les possibilitats.”

Pel galerista Artur Ramon, no és bona idea invertir en art si es busca rendibilitat a curt termini. Explica que l’interès per invertir en art creix quan hi ha turbulències als mercats financers i que els inversors busquen un valor segur d’artistes ja contrastats.

“Per exemple, en l’art contemporani tot és més especulatiu i els valors són més vulnerables. En canvi, l’art dels grans noms del segle XX, com Picasso, Miró, Dalí, Warhol, i moviments anteriors com l’impressionisme, són sòlids, com veiem en les grans subhastes internacionals.”

Les inversions alternatives, un valor a l’alça

Dos dels esbossos inèdits i dibuixats per Dalí en un paper d'un hotel de Nova York

Dos esbossos inèdits i dibuixats per Dalí en un paper d’un hotel de Nova York

 

Des del fons ArtsGain assenyalen que un 15% de les inversions en l’àmbit mundial ja són alternatives. Aquí s’inclouen les immobiliàries, les inversions en start-ups, en deute d’empreses o en productes de luxe com l’or o l’art.

“Amb un producte com l’art, es poden aconseguir inversions del 15% anuals. Les obres d’art de grans artistes del món han donat una rendibilitat tres vegades superior a l’índex d’inversió de la borsa.

Busquen noves tendències artístiques, i les obres les troben a Londres, Nova York, París o Hong Kong.

“Tenim una xarxa d’assessors que, o bé coneixen col·leccionistes que tenen interès a vendre les seves obres, o través de col·leccionistes privats.”

Invertir en art també es pot fer comprant directament la peça. Si la inversió es fa a través d’un fons, els diners es diversifiquen en diverses peces i el risc que es devaluï és menor perquè no s’inverteix en només un actiu.