Salón SalvajeYolanda Tabanera

14 de setembre de 2023 / 03 de novembre de 2023

Salón Salvaje és la primera exposició individual de Yolanda Tabanera a Barcelona, ciutat amb la qual té una forta vinculació. La connexió catalana està relacionada amb el seu gust per la rauxa, l’embriaguesa ornamental del Modernisme i la seva amistat amb artistes com Evru/Zush. El vidre, present en gran part de les peces exposades, s’ha produït durant anys a la desapareguda Fàbrica La Verneda de Rubí, i fa palesa la seva vinculació artesanal amb un món obrer alquímic avui pràcticament inimaginable.

En aquesta exposició l’artista construeix imatges i objectes que es troben en un espai híbrid i metamòrfic entre l´organisme i l’ornament, i que culminen en una sèrie d´artefactes preciosistes d’una litúrgia personal. La seva intenció és mostrar la dicotomia entre allò fantàstic, primitiu, profund, surrealista, el somni, allò màgic, i l’alta cultura de saló. A Salón Salvaje la bellesa domèstica i domesticada es rebel·la, i deixa pas al desconegut.

“L’obra de Yolanda Tabanera ens transporta a mons estranys, habitats per éssers mítics i ancestrals, que treuen a la llum la força de l’irracional i l’inconscient de l’ésser humà, així com porten a la memòria cultures i temps remots, que formen part del llegat d’una civilització mil·lenària i universal.”
Genara Sert Arnús

Yolanda Tabanera neix a Madrid el 1965. Va estudiar Literatura i Belles Arts a Madrid i Munic, i és llicenciada a la Kunstakademie de Munic el 1992.

La seva obra és fortament introspectiva, centrada en la investigació visionària d’un espai interior que en exterioritzar-se es converteix en un llenguatge propi. L’artista aborda de manera subtil i metafòrica temes de profunda importància en l’existència humana com la fragilitat i la transcendència del cos humà, la grandesa i la mortalitat. Yolanda Tabanera planteja el desenvolupament de la seva poètica de l’objecte a través d’un procés creatiu que flueix del dibuix a fi fins a la instal·lació. En aquest procés és fonamental el treball amb materials molt diversos i connectats amb tècniques i processos artesanals, des de la ceràmica, l’espart i el vidre, al cuir i l’orfebreria. Tabanera explora l’expressivitat i la força dels materials dotant els seus objectes d’una vida singular propera a l’aura dels objectes litúrgics i rituals.

Premsa