Mestre de CabestanyEspurnes de marbre

19 de gener de 2023 / 24 de febrer de 2023

Palau Antiguitats, Clavell & Morgades i Artur Ramon Art, tres galeries que comparteixen una gran passió per l’art i pel col·leccionisme, presenten en aquesta exposició monogràfica les últimes descobertes, juntament amb quatre peces del Museu del Castell de Peralada, del gran mestre de l’escultura romànica coincidint amb el mil·lenari de la consagració de Sant Pere de Rodes.

En memòria de Jaume Barrachina

“El Mestre i l’atzar ens ha reunit a tres antiquaris que representem una nova generació professional a través de quatre peces que ni en el millor dels nostres somnis haguéssim aspirat a tenir. En plena pandèmia, quan tot just sortíem del confinament, l’antiquari Sergi Clavell, per atzar, va trobar en una casa una escultura petita, un cap en marbre, un fragment de peus d’un relleu i un fragment de columna amb decoració vegetal del Mestre de Cabestany. Mentre això passava, l’historiador de l’art i amic Jaume Barrachina, un dels grans experts en el Mestre i col·leccionista de quatre obres del mateix, ens deixava prematurament a conseqüència d’una greu malaltia.

Quan, a través del Sergi Clavell, ens vam assabentar que tres d’aquestes peces havien aparegut vam saber que érem davant d’una troballa única. La persistència i l’atzar han fet que tres anys més tard puguem comptar amb elles per ensenyar-les al món i buscar-los una nova llar, idealment una amb parets de vidre. La incorporació de l’Albert Martí Palau, propietari de la única altra peça del Mestre que hi ha hagut al mercat al segle XXI va acabar d’arrodonir el projecte.”

Artur Ramon Navarro

El màxim estudiós del Mestre de Cabestany era Jaume Barrachina, a qui aquesta mostra està dedicada, i compta amb les quatre peces del Mestre que va llegar al Museu del Castell de Peralada i que gentilment ens van cedir.

Al voltant d’aquestes obres hem estructurat un projecte museogràfic i un catàleg científic. I per això ens hem volgut envoltar dels millors especialistes. Agraïm l’entusiasme que des del primer dia ens va mostrar el Dr. Manuel Castiñeiras i en Jordi Camps, sense els quals aquesta proposta no tindria el contingut sòlid i intel·lectual que mereix. Aquesta exposició vol explicitar la necessitat de l’antiquariat en la protecció i difusió del nostre patrimoni i de les tasques que realitza, a vegades complementàries a les institucionals; aspectes que no s’acostumen a destacar per aquells que, sense curiositat per conèixer-nos, encara ens veuen des dels prejudicis propis del món d’ahir, on sembla que les obres d’art no puguin vincular-se al mercat.

Premsa