El Lumínic arriba, de nou, a Sant Cugat

Pau Valls Gorchs | 31/05/2023 | Núvol

El festival de fotografia d’autor de Sant Cugat del Vallès s’estendrà del 3 de juny fins al 16 de juliol.

La quarta edició del Festival Lumínic arriba per omplir de fotografies els carrers, les places i les galeries de Sant Cugat del Vallès. Sota el lema «Noves construccions de la fotografia», el festival vol posar sobre la taula la incidència que pot tenir la represa del món analògic i l’ús de la intel·ligència artificial en el món fotogràfic. El Lumínic donarà el tret de sortida el pròxim 3 de juny, amb una primera setmana d’obertura plena d’activitats. La programació s’estendrà final al 16 de juliol i comptarà amb diverses exposicions, xerrades, tallers i taules rodones que giraran entorn de la fotografia d’autor.

El Lumínic, que des del 2019 se celebra a Sant Cugat, s’ha convertit en un dels principals festivals fotogràfics de referència del país i en un acte cultural indispensable de la ciutat vallesana. Cada any ens ofereix una experiència visual única, que irromp i inunda els espais públics de la ciutat per gaudir del fet fotogràfic; generant nous espais de coneixement de la imatge, des de noves perspectives, que ens aporten una reflexió crítica. Vehiculat sempre a través d’un fil conductor, el festival pretén ser un punt de referència per a la fotografia contemporània i una experiència transformadora per als visitants. En definitiva, el Lumínic és, en la seva essència, un espai inclusiu i participatiu de coneixement i divulgació fotogràfica, on els visitants poden gaudir d’autors consagrats i emergents, tan nacionals com internacionals.

El festival, que se centra principalment en les exposicions fotogràfiques, acollirà enguany una vintena d’artistes que presentaran les seves mostres. Entre els autors més destacats trobem Aleydis Rispa, guanyadora del Premi de Fotografia de la Biennal de Barcelona, que ens convida a la seva darrera exposició: Paisatges postnuclears (2011-2013).

L’artista catalana, catalogada pel nostra crític fotogràfic, en Josep Maria Cortina, com una dels 10 fotògrafs catalans que cal conèixer, ens presenta en aquesta mostra un recull de quimigrames, és a dir, de peces que combinen processos i tècniques de la pintura i de la fotografia. Les obres il·lustren paisatges apocalíptics inspirats en la catàstrofe nuclear de Fukushima. Rispa ens planteja, doncs, un món sense plantes ni animals, on la llum del Sol està velada per núvols de cendra, l’aigua és pútrida i la vida impossible. L’exposició es podrà veure a la Casa de Cultura de Sant Cugat.

Imatge de la sèrie ‘Demà tothom preferirà l’ombra’ © Blanca Viñas

Realitats sintètiques: Una exposició fotogràfica de la intel·ligència artificial i la manipulació digital, es tracta d’una exposició col·lectiva que mostra l’ús de la intel·ligència artificial i les eines de manipulació digital en la fotografia. Ana Belén JarrínCristobal AscencioInzajeano LatifLoli LaboureauQuim EspañolRoope Rainisto, RotorEstudio i el Taller Estampa han fet ús de la intel·ligència artificial per generar imatges completament noves i mostrar-nos la capacitat de manipulació dels dels diversos recursos d’edició fotogràfica. Aquesta mostra col·lectiva es divideix entre els autors que es mostren en contra de l’ús d’aquestes eines, perquè trenquen amb l’autenticitat de la fotografia, i aquells que les veuen com una manera d’ampliar les possibilitats creatives del mitjà.

Al Museu del Monestir de Sant Cugat, l’artista Blanca Viñas ens presentarà Demà tothom preferirà l’ombra. Una exploració dels espais ambigus, fràgils i irreconeixibles a través de la fotografia analògica. L’exposició especula sobre la relació espai-temps i posa sota sospita les lleis de la gravetat, a la vegada que recupera la importància de l’inconscient. Recentment, la fotògrafa catalana ha estat finalista del Premi de Fotografia 2023 de la Fundació Vila Casas.

Per la seva banda, Andres Solla exposarà How To Build a Fence, obra guanyadora del 16è Fòrum Fotogràfic Can Basté i recentment exposat al festival OFF Bratislava. Es tracta d’un projecte elaborat a partir de captures del Google Street View, que descriu aspectes subtils de la vida quotidiana als voltants del campament de refugiats conegut com «La Jungla» de Calais. L’exposició de Solla compartirà espai a la Casa Museu Cal Gerrer amb Exercicis per imaginar un volcà de Lara Amat. Amat ens intenta documentar l’existència d’un volcà de la zona de la Garrotxa, a partir de les restes i els rastres que en queden. Amb aquest projecte pretén que el visitant recrei en el seu imaginari el volcà que ha quedat amagat dins de la muntanya.

Durant aquesta edició del festival també podrem gaudir d’artistes com Lucía Morón, guanyadora de la convocatòria Lumínic 2023 amb el projecte Te amo. Yo tampoco, però també de Pablo A. Rodríguez, que ens presentarà Private Scenes, un recull de fotografies del seu entorn més pròxim, o de Jordi Barreras que ens mostrarà les seves imatges del centre financer de Londres amb Already But Not Yet. Totes les exposicions fotogràfiques del Lumínic comptaran amb visites guiades per part dels comissaris del festival els dies 10 i 17 de juny i 8 i 15 de juliol.

Imatge de la sèrie ‘Already But Not Yet’ © Jordi Barreras

Tanmateix, més enllà de les exposicions també s’han programat una desena d’activitats paral·leles que es concentraran, en gran part, durant el primer cap de setmana de juny. El dissabte 3 al matí aixecarà persianes el Mercat Fotogràfic, el primer dels actes del Lumínic d’enguany: el Celler Modernista de Sant Cugat s’ha rehabilitat per transformar-se en un mercat de venda d’obra fotogràfica d’autor. A més a més, hi haurà una zona de pícnic, i s’oferiran tallers i activitats familiars gratuïtes. El mercat tancarà a les 22 h i tornarà a reobrir el diumenge d’11 h a 14 h.

La tarda del dissabte, també al Celler Modernista, es durà a terme una activitat familiar a càrrec d’Alejandra Morales en la qual aprendrem a transferir fotografies sobre fusta, pedra o qualsevol objecte. No serà l’única tècnica que aprendrem, perquè el diumenge al matí, amb Anna Bustins, aprofundirem en la tècnica de la cianotípia. Es tracta d’un procediment fotogràfic monocrom que aconsegueix una còpia de l’original en un color blau de Prússia. En aquest taller aprendrem el funcionament d’aquesta versàtil tècnica a través de la impressió sobre diferents tipus de paper utilitzant tota classe d’elements, plantes i fotolits que ens permetran crear composicions úniques i sorprenents.

Exemples de cianotípia d’Anna Bustins | Imatge cedida pel Lumínic

La tarda del dissabte diversos artistes del Festival Lumínic ens oferiran una taula rodona sota el títol d’El procés creatiu: Aleydis Rispa, Andres Solla, Blanca Viñas, Cristobal Ascencio, Lara Amat i Pablo Rodríguez ens explicaran en primera persona quina és la seva forma de treballar, quina és la seva manera d’afrontar els processos creatius i com s’ho fan per dur-los a terme. La conferència ens permetrà conèixer millor les seves exposicions, que es mantindran obertes al públic durant els mesos de juny i juliol.

Per altra banda, el Lumínic també planteja algunes activitats de pagament, però que són tot un al·licient pels amants de les arts visuals. La tarda del 6 de juny, a la Casa Aymat, Leny Pons ens ensenyarà com intervenir imatges de diferents maneres a través del fil o el cosit al taller Hilando la movida, on també coneixerem diferents tècniques, estils i artistes reconeguts d’aquest àmbit. En canvi, el dia 10 de juny, al Centre d’Art Maristany, els responsables de Kokoro Encuadernación ens ensenyaran a enquadernar els nostres propis llibres fotogràfics de forma senzilla i econòmica al taller Enquadernació contemporània i tècniques de disseny manuals per foto llibres.

Enguany el Lumínic ha enfortit la seva relació amb les galeries. En col·laboració amb l’associació de Galeries d’Art de Catalunya (GAC), el festival tornarà a col·laborar amb la Galeria de Sant Cugat, on veurem una exposició conjunta de Català Roca i Pedro Madureño titulada Retractus: Retrats paral·lels; amb l’Espai Artur Ramón, que acollirà la mostra Domus Barcino de Jordi Baron, amb la Pigment Gallery Barcelona que ens oferirà la Caja Oscura de Damian Pissarra i amb l’Espai Cavallers de Lleida que ha programat la mostra fotoRaLismo d’Elisabeth Martínez Ripoll Rafael Ariño Melero.

Més enllà del festival, el Lumínic esdevé una plataforma que treballa tot l’any amb altres agents culturals per a la promoció de la fotografia. La plataforma codirigida pels fotògrafs i gestors culturals Amanda BernalBernat Millet i Marc Vidal col·labora anualment amb entitats fotogràfiques i escoles de fotografia per crear i cuidar el teixit fotogràfic. Podeu consultar tota la programació i els horaris al web del Lumínic.