Artur Ramon Art presenta “El fons de la mirada” de Leopold Samsó

Barcelona, 2 de juny de 2022 | Bonart

La galeria d’art Artur Ramon Art inaugura l’exposició El fons de la mirada, una mostra que recupera les fotografies de Leopold Samsó de la Barcelona de les dècades del 1970 i el 1980. Aquesta nova aposta coincideix amb i forma part de la tercera edició del festival Lumínic de Sant Cugat, dedicat a la fotografia. El fons de la mirada es podrà visitar del 9 de juny fins al 22 de juliol.

Conegut majoritàriament pels seus retrats de personalitats del món de la cultura i l’art, Leopold Samsó es va iniciar a la fotografia als anys 60 del segle passat. A través d’aquestes imatges en blanc i negre que es podran veure a Artur Ramon Art, l’artista captura diferents relats i moments de Barcelona de fa 40 anys a través de la càmera i la mirada del fotògraf.

“Abans que fotògraf, jo crec que he estat un contemplador. Puc estar en una terrassa tot el matí, observant la gent i no m’avorreixo. Crec que vaig arribar a la fotografia a través de la contemplació”, explica Samsó en una entrevista amb José Aristizábal feta especialment per a la mostra.

Les imatges que conformen El fons de la mirada són reflexions serenes, íntimes, en què la llum i l’enquadrament – ​propis d’un artista renaixentista– ens porten a la contemplació que Leopold Samsó fa dècades que practica. És l’instant en què la profunditat i la superficialitat es fonen subtilment al present. A diferència de la preferència pel color dels anys 70 i 80, el fotògraf barceloní aposta per la diferència. És ell qui s’adapta a la persona fotografiada, qui aprofita la llum natural i aposta pels contrastos del blanc i el negre.

En paraules de Manolo Laguillo, autor del text de l’exposició, “si Leopold Samsó es complica la vida a totes i cadascuna de les etapes del procés fotogràfic és perquè desitja que qui posa es trobi en un clima de benestar i confiança amable, que estigui en un entorn que li és habitual i que el fotògraf no modifica en absolut; més aviat al contrari, ho integra amb les seves característiques plàstiques i visuals a la composició de la fotografia”. Com a resultat, “les fotografies acaben semblant fàcils, naturals, senzilles”.

En resum, el fons de la mirada és un corpus de fotografies dotat d’estil propi, reconeixible i inconfusible ple de retrats que són testimonis d’una època, la Barcelona preolímpica. El fons de la mirada, de Leopold Samsó, es podrà visitar del 9 de juny al 22 de juliol a l’espai que la galeria té a la seu al carrer Bailèn, al cor de l’Eixample de Barcelona. D’altra banda, el Festival Lumínic de Sant Cugat tindrà lloc a Sant Cugat de l’11 de juny al 17 de juliol i girarà al voltant del concepte del límit.