ARTUR RAMON ART ENCETA LA TEMPORADA AMB ‘L’ART DEL BUIT: CERAMISTES CONTEMPORANIS’

8 setembre 2020

EXPOSICIONS BARCELONA

bonartLa galeria d’art Artur Ramon comença la temporada amb L’art del buit, un recorregut cronològic per l’obra dels ceramistes més destacats de les darreres dècades i que culmina amb l’obra de Llorens Artigas, pare de la ceràmica catalana contemporània. La mostra, que coincideix amb una nova edició del Barcelona Gallery Weekend, i exposarà l’obra de 18 artistes diferentes que presenten la seva definició particular del concepte del buit. La nova exposició a Artur Ramon Art s’inaugura el 15, 16 i 17 de setembre amb una triple inauguració amb aforament limitat i es podrà veure fins el 27 de novembre. El matí del 19 de setembre , dissabte, a les 11.30 el ceramista Jordi Marcet i president de la Associació Ceramistes de Catalunya farà una visita guiada en exclusiva.

La mostra L’art del buit: ceramistes contemporanis presenta unes 60 obres d’art que giren entorn del concepte del buit, un espai que ha acompanyat la ceràmica al llarg de la seva història: recipients de formats innovadors, peces compactes i jocs d’ombres que conformen avui nous apropaments al buit amb el que el material ceràmic dialoga contínuament. En aquests obres, “tots els artistes presenten la seva particular definició del buit, de la relació del material, la terra, amb l’espai que conté o que l’envolta”. En paraules de Caterina Roma ceramista i escriptora de referencia de la revista Terrart “aquest buit és un company silenciós de la ceràmica al llarg de la seva història, que és la història de la humanitat mateixa”.

En aquest recorregut s’hi inclouen quatre generacions d’artistes que han explorat la ceràmica com a mitjà d’expressió principal. En total, s’hi podrà veure obra de Josep Llorens Artigas, Maria Bofill, Madola, Barbaformosa, Jordi Marcet, Rosa Vila-Abadal, Carme Collell, Claudi Casanovas, Carme Balada, Mia Llauder, Joan Serra, Rosa Cortiella, Nuri Negre, Dameon Lynn, Ruth Cepedano, Caterina Roma, Penélope Vallejo, Corrie Bain i Roger Coll.

La tria dels artistes està realitzada pel assessorament de Jordi Marcet, president de la Associació de Ceràmistes, i Isabel Fernandez del Moral, conservadora de ceràmica del Museu del Disseny de Barcelona. Entre tots i amb la recerca, coneixements i gust personal de Monica Ramon han fet una sel·lecció rica amb variació de tècniques i que sorprendrà l’ espectador.

Si bé la seva obra no respon necessàriament al cànon estètic d’una època, l’exposició L’art del buit permet veure de quina manera la ceràmica ha anat evolucionant un cop s’ha despres del llegat de la tradició. Artistes que van començar a la recerca de nous camins d’expressió a través del fang cap a la modernització de la ceràmica amb noves pràctiques i una mirada contemporània s’exposaran al costat de l’obra de generacions hereves d’aquest llegat que, alhora, segueixen el seu propi camí de recerca artística.

Tal i com explica Caterina Roma en el text que acompanya la exposició, “la generació més jove d’artistes ceràmics empra l’argila com un material de possibilitats també escultòriques i, més enllà de l’element purament funcional, les seves obres mantenen una connexió inequívoca amb la ceràmica oriental. Tanmateix, però, no es desprenen totalment del llegat del gerro, del format del contenidor. Sinó que el reinterpreten amb nous materials i opcions creatives, tot fent que tingui un lloc en la nostra societat”.

La mostra L’art del buit: ceramistes contemporanis és l’aposta d’Artur Ramon Art per començar la temporada de tardor d’enguany al seu espai al cor de l’Eixample de Barcelona. L’exhibició es podrà visitar a partir del 15 de setembre i fins el 27 de novembre.

A la imatge, Arteria il·lustrada, de Jordi Marcet i Rosa Vila Abadal.