EL MUNDO, 22/10/2018
Després de la seva gran exposició de l’any passat a La Pedrera, “Zoòtrop”, suma i compendi d’una fructífera trajectòria que ha desbordat el marc de la pintura per promoure la interacció entre tota mena de disciplines i llenguatges, Frederic Amat torna a sorprendre’ns amb una nova intervenció a la Galeria Artur Ramon, titulada “Wunderkammer”: tot un concentrat del seu imaginari, en record d’aquelles “cambres de meravelles” del Renaixement en què es pretenia concentrar tot el món.
Si l’exposició de La Pedrera era com un concert simfònic, ara estem davant d’una obra de música de cambra. D’aquí l’encert del títol i, encara més, del reciclatge d’aquesta immensa prestatgeria d’un antic magatzem tèxtil per acollir una profusa selecció d’obra del propi artista -quadres, dibuixos, escultures, ceràmica i objectes diversos- en diàleg amb peces procedents del fons de la galeria. Com sempre, Amat trencant barreres i fomentant la promiscuïtat, la contaminació tan reclamada per Pasolini.
Si es parla també de “gabinet de curiositats” és justament per l’acumulació i ordenació intencionades de tota mena de peces que s’hi produeix: aïllada, cada obra té el valor que té; en relació amb les altres, pròpies i alienes, l’efecte es multiplica, perquè cadascuna et porta cap a les altres, i, juntes, acaben formant un petit teatre del món, un retaule contemporani o una macroinstal.lació, com més us agradi de qualificar-ho.
Bo i partint de l’heterogeneïtat més imprevisible, aquesta plasmació d’un imaginari en ebullició retroba de mica en mica la seva harmonia a través de l’apassionant joc de correspondències que s’activa mentre cada peça continua fent-nos l’ullet des d’innombrables punts de mira: una obra tremendament estimulant, que ens remet a les exposicions que Axel Vervoordt i Daniela Ferretti organitzen al Palau Fortuny durant les Biennals d’Art de Venècia, on també obres de tots els temps i cultures dialoguen entre elles de manera sincrònica.
Àlex Sunanna