Fitxa tècnica

  • Títol
    Verge de la llet i Sant Bernat de Fontaine
  • Data o període de creació
    segle XVI
  • Mides
    55 x 44 cm
  • Descripció
    Oli sobre taula
  • Descripció complementària

    Aquesta obra en concret es tracta d'una composició de la Mare de Déu donant-li el pit al nen Jesús. Al davant tenen a Sant Bernard de Fontaine, conegut com a Bernardo de Claraval, qui va ser un monjo cistercenc francès i titular de l'abadia de Claraval. És una personalitat essencial a la història de l'Església Catòlica i la més notable del seu segle. Va exercir una gran influència en la vida religiosa i política d'Europa. Amb ell, l'orde del Cister es va expandir per tota Europa i va ocupar el primer pla de la influència religiosa. Les seves contribucions han perfilat la religiositat cristiana, el cant gregorià, la vida monàstica i l'expansió de l'arquitectura gòtica.

    La composició, especialment les figures de la Verge i el Nen, estan basades en el prototip de Gerard David, per exemple, a la magnífica obra "The Rest On The Flight into Egypt", que representa a la Verge i el nen descansant durant el seu viatge des d'Egipte.
    No obstant això, les versions atribuïdes al taller de Isenbrandt alteren la composició original de David: continuen mantenint a la Verge i el Nen, però el paisatge del fons es transforma en un interior renaixentista ricament ornamentat.
    Sabem que aquesta obra procedeix de la col·lecció de Maria Esclasans (1875-1947), una de les grans antiquàries catalanes de la història, considerada una persona molt rellevant en el context del mercat de l'art i les antiguitats a Barcelona. Aquesta peça la va adquirir a Sant Sebastià a l'estiu de 1947. Va pagar 225.000 pessetes i va ser l'última obra que va comprar en vida. Va morir aquell mateix any, per la qual cosa les seves filles van tancar l'operació l'any següent. Van passar moltes obres per les seves mans, de gran qualitat la majoria, però va morir sense saber que aquesta pintura flamenca podria ser la més important.
Fer consulta