Fitxa tècnica

  • generalData.authorNameInListings
    Miquel Barceló (1957)
  • Títol
    Peixos de brega
  • Data o període de creació
    2019
  • Mides
    66 x 49 x 47 cm (18 kg)
  • Descripció
    Ceràmica
  • Descripció complementària
    Barceló percep la ceràmica com "una forma de pintura, una mena de pell—un fresc on la forma i el fons es fusionen sense fissures", segons les seves pròpies paraules. La seva incursió en la ceràmica va començar als anys 90 durant la seva estada a Mali, quan un vent intens i polsegós no li permetia pintar. Seguint el consell dels locals, es va dedicar a la ceràmica, i amb l’ajuda de les dones del poble, va recollir argila i va crear peces ceràmiques en un estil que recordava l’era neolítica.

    L’any 1999, Barceló va reprendre la seva dedicació a la ceràmica col·laborant amb Armelle i Hugo Jakubec al seu taller a Durtal, França. Allà es va consagrar a crear peces ceràmiques de grans dimensions amb la intenció d’exposar-les al Musée des Arts Décoratifs de París.
    Les nostres peces ceràmiques perforades desafien la convenció, tot i reflectir un tema recurrent en el repertori artístic de Barceló. Les figures vermelles vibrants, que representen diversos tipus de peixos, evoquen una profunda connexió amb l’entorn marítim, una font d’inspiració que explora constantment tant a la seva Mallorca natal com a Àsia i Àfrica. “El gerro amb peixos vermells prové de Matisse. Els peixos lluitadors són tailandesos. En realitat, són peixos de cinc centímetres de llargada, acolorits. Extremadament agressius. Lluiten fins a la mort. La gent aposta per un o per l’altre. Al final, un neda, l’altre no”. Barceló es refereix als peixos lluitadors siamesos, coneguts per la seva natura guerrera, resistència excepcional i predisposició a atacar en qualsevol moment. Aquestes són les principals raons per les quals apareixen en competicions, un esport apreciat pels tailandesos des de temps antics.
Fer consulta