Fitxa tècnica

  • generalData.authorNameInListings
    Eugenio Lucas Velázquez (1817-1870)
  • Títol
    La Mascarada
  • Data o període de creació
    c. 1862
  • Mides
    31,8 x 43,5 cm
  • Descripció
    Oli sobre llauna
  • Descripció complementària
    Eugenio Lucas Velázquez és conegut per diverses pintures que representen escenes de màscares, una part destacada del seu corpus artístic. Aquestes obres presenten escenes de caràcter teatral, amb figures emmascarades implicades en diferents activitats que suggereixen elements de representació escènica. Sovint evoquen un sentit de misteri i intriga, en sintonia amb la fascinació romàntica per allò desconegut i dramàtic.

    Aquestes escenes es poden interpretar com comentaris socials que exploren temes com la identitat, la disfressa i la tendència humana a amagar el veritable jo rere una façana. La presència de figures emmascarades pot simbolitzar les complexitats de la naturalesa humana i les convencions socials.

    L’obra que presentem, procedent de l’antiga col·lecció de Don Marcial Torres Adalid —amic íntim i, sens dubte, millor client de Lucas—, mostra una escena de màscares en un paisatge obert. Lucas va explorar aquest tema en altres obres notables com El sermó de les màscares (Museo Nacional del Prado) i El ball de màscares (conservada en col·lecció privada).

    La nostra pintura és una expressió viva i dinàmica de la personalitat artística de Lucas. Les pinzellades nervioses i rítmiques creen una melodia perfectament orquestrada, amb capes gruixudes de color aplicades amb mestria que aporten a l’obra relleus esmaltats i brillants. Davant un cel turbulent i una atmosfera captivadora, desfilen personatges goyescos. Al centre de la composició emergeix una multitud denses de figures emmascarades i sense màscara. Cal destacar especialment la figura situada al marge dret, que sosté una escombra, identificada per Arnaiz en el catàleg raonat del pintor com un autoretrat caricaturesc del mateix Lucas.
Fer consulta