Les visites inesperades de Montse Frisach

Quatre museus d’arreu del territori català exposen obres procedents de galeries d’art perquè dialoguin amb les seves col·leccions permanents

30/11/2023 | Núvol

En el marc de la Setmana de l’Art que organitza l’associació Galeries d’Art de Catalunya, quatre museus d’arreu del país exposen obres de diferents artistes procedents de les galeries perquè dialoguin amb les seves respectives col·leccions permanents. Les mostres estan comissariades per la periodista i crítica d’art Montse Frisach, i s’inauguren aquest dijous, 30 de novembre (18h), al Museu de Lleida, que incorpora al seu recorregut expositiu obres de Josep Maria Subirachs (procedent de la galeria Artur Ramon Art), Marta Pruna (Galeria Espai Cavallers), Marie-France Veyrat (Galeria Atelier), Josep Maria Garcia-Llort (Sala Dalmau), Maria Eugenia Trujillo (Galeria Imaginart) i Lorenzo Fernández (Pigment Gallery).

Visites inesperades és una iniciativa que fomenta el trànsit de les obres d’art entre les galeries i els museus. Les obres seleccionades es col·loquen en les mateixes sales de les respectives col·leccions permanents i dialoguen amb l’entorn o amb alguna de les peces del seu costat. Aquest panorama presenta estils i períodes diferents, però amb alguns elements en connexió, que permet dibuixar proposta de contrastos i proximitat entre les peces amfitriones i les visitants.

Els museus que reben aquestes Visites inesperades són el Museu Can Framis – Fundació Vilà Casas (Barcelona), el Museu de Maricel (Sitges), el Museu d’Art Modern de Tarragona i el Museu de Lleida. La mostra a Can Framis es pot veure fins al 31 de desembre i la resta fins al 7 de gener. Els quatre museus han cedit espai a les obres convidades, afegint-les en el seu recorregut o bé substituint-les temporalment per peces de les col·leccions permanents. En total, es tracta de vint-i-dues peces de vint-i-dos artistes i dinou galeries d’art d’arreu del país.

La tercera edició de la Setmana de l’Art aplega una seixantena de propostes signades per cinquanta organitzacions, que van de galeries d’art a museus, passant per fundacions i centres d’art. Fins l’1 de desembre, el programa presenta exposicions, rutes culturals (a peu i en bus), concerts, performances, diàlegs, presentacions, projeccions, trobades amb artistes, tallers i altres experiències destinades a situar l’art com a centre d’atenció i pol d’atracció de diferents públics.