El Museu d’Història de Girona ha rebut prop de 10.000 visitants en la seva última exposició

15.09.2023 | Maria Saguer | El Punt Avui

La mostra “L’aposta per l’art nou. Itineraris de l’avantguarda a Catalunya a través del fons Rafael i María Teresa Santos Torroella” va tancar les portes aquest dilluns

Prop de 10.000 persones han passat pel Museu d’Història de Girona per visitar l’exposició “L’aposta per l’art nou. Itineraris de l’avantguarda a Catalunya a través del fons Rafael i María Teresa Santos Torroella”, que va tancar les portes dilluns passat, dia 11 de setembre, després de deu mesos d’exhibició. Aquesta ha estat la primera exposició del Cicle d’exposicions d’art contemporani que, entre 2022 i 2024, té l’objectiu de fer conèixer tres col·leccions significatives del patrimoni artístic de l’Ajuntament de Girona, que constitueixen els fons del futur Museu d’Art Modern i Contemporani de Catalunya a Girona.

“Des del primer moment ens vam comprometre a treure el fons Santos Torroella del magatzem i posar-lo a disposició de la ciutadania, perquè creiem que el patrimoni cultural i artístic de la nostra ciutat ha d’estar a l’abast de tothom. La resposta de la gent, com sempre, ha estat molt positiva”, ha afirmat el tinent d’Alcaldia i regidor de Cultura, Quim Ayats. En paral·lel, s’ha organitzat un cicle de conferències i unes taules de debat, on han participat figures rellevants de la crítica d’art i de la història de l’art al nostre país: Francesc Fontbona, Àlex Mitrani, Anna Capella, Eudald Camps, Fanny Estela, Alex Susanna, Artur Ramon, Josep Playà, Joan Boadas i Anna Pujols.

En l’àmbit digital, s’han portat a terme diverses accions de suport a la mostra. S’ha publicat un catàleg sobre l’exposició del Fons d’Art i Arxiu-Biblioteca de Rafael i María Teresa Santos Toroella, que es pot consultar en línia. També s’han digitalitzat els Fons d’Art i Documental i s’ha creat un recurs web específic per l’exposició. Per altra banda s’està treballant en el web genèric del Fons d’Art, que recollirà els continguts, les obres, i les anàlisis de les 3 exposicions del cicle i que properament estarà a disposició de tothom que el vulgui consultar. Finalment, s’ha creat un recurs digital que permet fer la visita a l’exposició de manera virtual i que dóna la possibilitat de fer el mateix recorregut que la mostra presencial i consultar obres, documents i textos que es trobaven a l’exposició.

El comissariat de l’exposició ha anat a càrrec dels historiadors i crítics d’art Rosa Gutiérrez Herranz i Jaume Vidal Oliveras, que també han fet de guies de la mostra. Per altra banda, s’han portat a terme visites programades per a escoles, grups universitaris o d’interès cultural i artístic, algunes de les quals s’han realitzat també en llenguatge de signes, per fer-les accessibles a persones amb discapacitat auditiva.