El llegat de Riba, al Cultura

L’editorial Cal·lígrafa reedita l’obra ‘Resum de literatura grega’, amb un nou pròleg d’Eusebi Ayensa

El Festival de Guitarra de Barcelona celebra la seva 25ena edició

El suplement Cultura d’aquesta setmana dedica un reportatge a la reedició que ha fet l’editorial Cal·lígrafa de l’obra Resum de literatura grega, de Carles Riba. La nova edició inclou un pròleg d’Eusebi Ayensa.

També es pot llegir una anàlisi extensa de Xavier Serrahima sobre Deu de desembre, el lloat recull de relats del nord-americà George Saunders.

David Paloma dóna notícia de la tasca que estan fent els membres del bloc Neolosfera, dedicada als neologismes.

En l’apartat d’opinió, podem llegir articles de Vicenç Pagès, Guillem Cifré, Ada Castells, Artur Ramon, Bienve Moya i D. Sam Abrams (sobre la poesia de Gary Snyder).

Pel que fa a llibres, podem llegir la crítica de Jordi Llavina de l’assaig La llum i el dol, de Gesualdo Bufalino; David Castillo aplaudeix el debut en novel·la de Sergi Pons, Mars del Carib; Jordi Capdevila comenta l’obra de David Cirici, Zona prohibida; Ferran Aisa dedica l’article a Barcelona a cau d’orella, de Xavier Theros; Mercè Miralles ha parlat amb Sergi Dòria de la seva biografia sobre Ignacio Agustí; entre d’altres textos de Marta Monedero, David Bueno, Antònia Carré i Albert Tugues, i la crítica de còmic de Xavier Roca.

En cinema, Imma Merino fa la crítica de l’última pel·lícula protagonitzada per Robert Redford,Cuando todo está perdido, i Àngel Quintana del film belga Alabama Monroe i de l’austríac La segunda mujer. Bernat Salvà presenta la nova versió de Robocop.

En teatre, Jordi Bordes comenta que l’actriu Maria Stoyanova signa 22 sessions a cavall de la intimitat i de la complicitat; una actriu que ha essencialitzat el seu teatre i que busca una connexió més enllà del discurs i del personatge.

En la secció de música, Guillem Vidal fa un desplegament del 25è Guitar Festival de Barcelona, que comptarà amb músics com Bryan Ferry, Gerard Quintana, Luz Casal, Sanjosex, Rosario i grups com Tangerine Dream, Estopa i The Stranglers.

Carina Filella comenta que el periodista i escriptor Xavier Garcia publica la tercera sèrie dels Homenots del sud, amb els retrats biogràfics de quaranta persones destacades de la vida cultural, política i social de Tarragona i l’Ebre. Pau Lanao comenta Populart, una associació amb seu a Capmany, a l’Alt Empordà. Teresa Márquez explica que El Maresme edita un opuscle que recull en imatges la petjada del moviment arquitectònic modernista. Joan Tort explica que el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida es postula com a candidat a ser reconegut per la Unesco com un conjunt universal i excepcional com a patrimoni històric, artístic, paisatgístic i immaterial.

Com sempre, tanca el suplement la secció d’art amb articles de Maria Palau (sobre una exposició de Jordi Fulla i Jo Milne a la galeria Trama), Jaume Vidal (sobre l’artista Chancho, que exposa a Tecla Sala) i Pilar Parcerisas, que escriu sobre la mostra de Marcel·lí Antúnez a Arts Santa Mònica.

elpuntavui.cat