El canetenc Setxu Xirau Roig exposa al MNAC i a la Galeria Artur Ramón Art

22/11/2022 | Canetdemar.cat

Un mes després de la inauguració de la seva darrera exposició al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), l’artista canetenc Setxu Xirau i Roig inaugura una nova exposició a la Galeria Artur Ramón Art de Barcelona.

Xirau presenta una doble proposta amb “Aurum” i “Cabinet de Couriosités”. Una exposició on l’artista aprofundeix en qüestions relatives a la conducta humana i la seva relació amb el món animal, aquest cop amb l’or com a excusa i fil conductor.

Més concretament, ‘Aurum’ mostra la preocupació per tot allò que envolta el que s’ha definit sota el concepte “Humanimal”, que qüestiona la relació i els límits entre l’home i la resta del regne animal. Xirau proposa un viatge de l’objecte al concepte, un trànsit del visible a l’invisible, a partir del valor simbòlic de l’or. L’Or (Au) metall de transició tou, brillant, groc, pesant, mal·leable, dúctil… pren aquí la consistència d’un embolcall. Un mantell, un tel, un vel, una pell. Una dermis daurada. Una capa àuria que transmuta i dignifica tot allò que toca, abraça i cobreix.

A ‘Cabinet de Couriosités’, l’artista instal·la una caixa negra, una “Black Box”, de dos metres quadrats. Una escenografia expandida, en forma de “Horror Vacui”, en diàleg constant entre objectes de la col·lecció de l’artista i obres del fons de la Galeria Artur Ramón.

Setxu Xirau MNAC

Al MNAC, Setxu Xirau exposa ‘L’Ull del Cabirol’, on l’artista parteix de la mirada com a presa de consciència de la mateixa identitat per després traslladar-la cap a l’art i cap al paper dels museus. Aquesta utilització d’animals naturalitzats té molt a veure també amb la reflexió sobre l’art. L’artista fa temps que realitza una mena de treball en curs que consisteix a portar un cabirol a galeries d’art i fotografiar-lo davant de peces artístiques.