M'agrada veure'm en la tradició que marca els meus precedents familiars, la trinitat de l'antiquari, l'historiador i l'artista.
Biografia
Pablo Milicua neix a Bilbao l'any 1960. Les seves primeres influències van ser Salvador Dalí, el pop art i els còmics. A l'adolescència crea el Grup Barroc Psicodèlic, juntament amb Wolfgang Arndt. Estudia Belles Arts i es llicencia en l'especialitat de Pintura. Des de 1983 participa en nombroses exposicions col·lectives, i el 1985 realitza la seva primera exposició individual a la galeria Windsor Kulturgintza de Bilbao, amb la qual col·labora des d'aleshores. Pinta el sostre de la discoteca Gaueko, temple de l’afterpunk basc.
El 1986 es trasllada a Vitòria. Exercix com a crític d'art al diari *El Correo*. A finals dels anys vuitanta, la seva obra adquireix un caràcter objectual i escultòric, cosa que desemboca en els seus treballs de mosaic i acumulació.
La seva obra parteix d'una tasca de recol·lecció de materials significatius, que després són reordenats en estructures narratives mitjançant tècniques d'assemblatge i collage, en un procés de destrucció i creació, arqueologia i alquímia.
Escultura monumental al parc natural de Valderejo (Àlaba). Instal·lació conjunta amb Koko Rico a la sala Rekalde de Bilbao. Instal·lació *Paysage Caché* a la galeria Aphone de Ginebra.
Obtè premis i beques. Beca d'Escultura de l'Acadèmia d'Espanya a Roma per a un treball d'arqueologia simbòlica (1994-95). Entre 1997 i 1998 dirigeix la sala d'exposicions Casa Ubu a Vitòria. Dirigeix l'exposició col·lectiva *Mutants del Paradís* per a la sala Amárica del Museu de Belles Arts d’aquesta ciutat. Realitza muntatges a l’aire lliure i en edificis abandonats a Roma, Manchester, Arija i Brooklyn.
Instal·lació *Intrógolo*. Forn de la Ciutadella, Pamplona. Solo show amb Windsor Kulturgintza a Arco 02. Participa en diferents exposicions col·lectives al voltant de l’art de l’objecte a Santiago, Saragossa i Barcelona.
Es trasllada a Barcelona l’any 2003. Entra en contacte amb Fernando Latorre, en la galeria del qual, a Madrid, exposa regularment en els anys següents. Realitza les instal·lacions *Souvenirs d’un Touriste Paysagiste* a Cotlliure i *Un Largo Paseo* a San Fernando de Henares. Organitza l'exposició *Tabanera, Milicua, García Barcos* a la Fundació Antonio Pérez de Conca. Escriu per a catàlegs d'artistes afins com Tabanera o Carlos Pazos.
Llarga sèrie de collages elaborats a partir de fotografies en blanc i negre, extretes principalment de llibres dels anys 50 i 60, que representen paisatges imaginaris amb un acostament a la tradició pictòrica flamenca de mestres com Bruegel, Bosch o Patinir, mostrats en les exposicions *Paisatges Imaginarios* (Fernando Latorre, Madrid 2008), *Project Room* de la Fira de Lisboa el 2009, *Piranesi-Milicua*, a la Galeria Artur Ramón de Barcelona (2011), on es contraposaven els collages de Milicua amb gravats de Giambattista Piranesi, *YIA Art Fair* de París (2013), entre altres.
Realitza exposicions de gabinet, amb caràcter d'instal·lació i museu, com ara *Amor al Arte* (Galeria Alegria, Barcelona 2011), el *Museu Efímer de Bilbao* (Windsor Kulturgintza 2011), *La Reconstrucción del Edén* (Ava Art, Gijón 2013) o *El Prodigi* (Artur Ramón, Barcelona 2015). En aquestes exposicions es busca recrear la fascinació curiosa de la *Wunderkammer* amb una idea visionària de l'art com a imperi de la meravella i el prodigi.
Actualment viu a Madrid.