Del 30 de maig al 29 de juny. Galeria Artborescence, París.
Durant mil·lennis, l’home ha representat allò que l’envolta. Fa aquest treball per congelar un moment, una imatge que considera digne d’interès. Honoré de Balzac dóna aquesta visió en el seu text L’obra mestra desconeguda. “La missió de l’art no és copiar la natura, sinó expressar-la!” No és aquesta l’essència de l’home? Domar la vida a través de les obres, com doma la natura diàriament?
En l’era digital actual (de la qual no s’exclou aquest catàleg), és molt més complex sortir del corrent artístic amb obres i un estat d’ànim clàssic. Ja no estem en un món on la pintura i el dibuix són les úniques maneres de visualitzar objectes, paisatges o persones. Avui cal ser un artista excepcional per ser vist, encara millor, vist, i sobretot per persistir.
És el cas dels germans bessons catalans Josep i Pere Santilari. presentat durant gairebé quaranta anys, i només per la galeria barcelonina Artur Ramon Art. Aquesta longevitat dins d’una galeria que permet a aquests artistes brillar arreu del món, en exposicions privades i públiques, és una prova del talent d’aquests homes i del reconeixement del públic.
La seva obra, que a primer cop d’ull pot semblar fotografies, és en realitat el resultat de gairebé un mes de treball per compondre aquesta imatge sobre cartró a punta de llapis. Els temes, principalment natures mortes, es reflecteixen perfectament en els seus muntatges i il·luminació. Expliquen una història, sovint la del cicle de la vida a través de les vanitas o la recerca de la puresa a través de flors immaculades. Cada objecte té una posició molt precisa, un significat exacte, que aquests mestres del realisme sublimen.