12.09.2023 | Santi Dommel | Nuvol.com
La darrera edició de la Barcelona Gallery Weekend comptarà amb exposicions i obres de més de 70 artistes de 20 països diferents.
A partir d’avui i fins el 17 de setembre s’enceta la novena edició de la Barcelona Gallery Weekend 2023 (BGW), que organitza l’associació de galeries Art Barcelona i que dona el tret de sortida a les estrenes simultànies de 27 galeries d’art contemporani i modern de Barcelona i d’arreu del territori català. Malgrat la clara concentració de galeries barcelonines (21), la BGW comptarà enguany amb la participació de centres artístics de L’Hospitalet de Llobregat: l’Ana Mas Projects, l’ethall, la Galería Alegría, la L21 Barcelona i el NoguerasBlanchard; a més de la Palmadotze, el centre d’art de Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès). Les jornades es complementaran amb les rutes guiades per professionals, les ARCO Gallery Weeks; les BGW Familiar, un conjunt d’activitats pensades per fer-les amb els més petits; la segona edició dels Passejos de Comissàries, que es reprenen després d’una molt bona rebuda; un programa d’adquisicions renovat i la tornada de la Barcelona Gallery Subweekend. Amb un desplegament d’activitats de diferents formats, La BGW posa de manifest la importància de les galeries com a centres generadors de cultura, llocs d’experimentació i descobriment que dinamitzen el contacte entre artistes, públic, col·leccionistes i institucions. Fem un breu repàs a l’edició.
Art nacional
La Barcelona Gallery Weekend acull un amplíssim ventall de peces d’artistes nacionals i de reconeguda trajectòria. Ana Mas presenta una mostra retrospectiva de la pintora abstracta i conceptual espanyola, Berta Cáccamo. La comissiona Juan de Nieves i es pot gaudir a la galeria de la mateixa autora, al número 7 del carrer Isaac Peral, a L’Hospitalet de Llobregat. Patricia Dauder, que també col·labora a l’exposició de Cáccamo, estrenarà a Projecte SD Interiors, una mostra que pretén capturar moments fugaços, trajectòries efímeres i espais en transformació en formats escultòrics i narratius.
Joan Fontcuberta, qui va donar el tret de sortida a l’exposició Ple de Forats, estrenarà a la galeria àngels barcelona la mostra titulada Jardins de Pols. L’investigador retorna a la falsa promesa d’immortalitat de les fotografies i la iconofagia, exhumant imatges d’arxiu que estan sent consumides per microorganismes. La Galeria Alegría acollirà l’exposició conjunta d’Alberto Peral García i Luis Bisbe de la Fuenta Lo que uno dice / lo que está así / solo doble, que hibrida dues pràctiques artísitques que aborden l’espai de forma activa i integrant en l’exposició.
A Palmadotze, la galeria de Santa Margarida dels Monjos, ostentarà Llegir imatges, una mostra d’Ignasi Aballí que pretén reflexionar entre el que veiem i anomenem, a través de suports materials com les imatges i els textos. El pintor Dis Berlin (Mariano Carrera Blázquez) retonrarà a Barcelona per presentar els seus últims treballs pictòrics a la Sala Parés en una mostra que rep per nom Laberinto de soledades. Oriol Vilapuig exhibirà a RocioSantaCruz la Teoria dels cossos, una mostra que localitza el cos com a principal moviment de disgressió i aparell generador d’art.
A Vocativo, Fito Conesa – l’artista que va tornar a fer sonar l’orgue del MNAC, proposa, a la galeria House of Chappaz, un exercici de tres projeccions simfòniques que dinamitzen una presa de decisió intransferible en els visitants. A l’ethall, Martín Vitaliti exposa La caza del zorro, una instal·lació reflexiva que s’inspira en el curtmetrateg homònim de la sèrie «Silly Simphony», produïda per Walt Disney el 1931. Per la seva banda, l’artista local Enric Farrés presenta Encara no a la Bombon Projects, una exposició fruit de la contradicció constant que pateix l’artista i que utilitza per abraçar la indecisió.
En el terreny de la pintura abstracta, il·lusionista i fantàstica, destaca el Comissariat Pictòric I: Esther Guillén, les seves coetànies i l’Escuela de Vallecas, de Lola Lasurt a la Galeria Joan Prats; Reginald & Perrin. Últimes pintures d’Antonio Ortega, del mateix pintor i que s’estrena a la Galería Uxval Gochez; a la Víctor Lope Arte Contemporaneo, Hi ha una llum que mai s’apaga, de Cesc Abad; From follows painting, de Jaime Hayón que exhibeix a la L21 Barcelona; i Universale, una ostentació de Mar Hernández, que presenta a la Suburbia Contemporary. Totes aquestes mostres faran orbitar als visitants entre escenaris bucòlics i realitats etèries. Sobre suports com l’espart, el talc i el vidre, Yolanda Tabanera presentarà Saló salvatge a l’Artur Ramon Art; Teresa Estapé exposarà Children and Fools a la Chiquita Room; Stella Rahola Matutes estrena a la Dialica La Biblioteca; i Jordi Alcaraz exhibirà Gnòmon a la Mayoral. Amb aquestes mostres els artistes pretenen esquinçar els límits de la pràctica artística per copsar la materialitat en la seva finalitat més creativa.
Exposicions col·lectives
Un total de tres galeries barcelonines exposen mostres col·laboratives entre diferents artistes. Per a Beyond Tags, la 3 Punts Galeria acull una exhibició que mostra la visió d’una dotzena d’artistes sobre la necessitat de l’ésser humà de catalogar-ho tot. En homenatge al quarantè aniversari de la Galeria Carles Taché, el nou espai Taché Art Gallery presenta Memoria I, una selecció d’obres d’artistes com Antoni Tàpies, Joan Brossa, Catherine Lee, Miguel Ángel Campano, entre d’altres, vinculats a la galeria. La Galeria Marc Domènech presenta Camps de silenci, una mostra que posa de manifest la rellevància de la pintura monocroma a través d’un recorregut no cronològic d’obres d’artistes dels anys cinquanta.
L’aparador internacional: proposotes reivindicatives i d’arrel
Des de Guatemala arriba una mostra de l’artista Sandra Monterroso que presenta a la Zielinsky una pràctica artística versada en restaruar l’herència cultural i ancestral Maia. La Galeria Marlborough, a Barcelona, oferirà una mostra d’una de les artistes conceptuals més importants del Brasil, Anna Bella Geiger, qui radiografia a Anna Bella Geiger i Pedro Geiger. Cartografía afectiva, la seva relació amb el geògraf Pedro Pinchas Geiger a través d’un exercici crític i afectiu de geografia humana. Des de Veneçuela aterra a la LAB 36 la mostra Matèria Sincera, d’Oscar Abraham Pabón, qui problematitza l’estètica i conceptualitat de l’urbs a través de la materialitat dels maons d’argila. La NoguerasBlanchard presenta l’exposició Emoji Peace dove Emoji red heart Emoji Blue butterfly, de la pintora francesa Anne-Lise Coste; i l’ADN Galeria acull Fanning the spark of hope in the past. Structures et éclats, dels artistes franc-marroquins Bouchra Khalili i Abdelkader Benchamma.
Visites, converses, ARCO i Passejos
El programa expositiu també ve acompanyat d’una variada agenda d’activitats de diferents formats obertes al públic. Destaquen les visites guiades amb artistes, les converses amb galeristes i comissàries, les presentacions de publicacions, un taller amb l’artista Mar Hernández al Suburbia Contemporary, i el vermut que acompanyarà les exhibicions de les galeries de L’Hospitalet de Llobregat. La novena edició de la BGW també comptarà amb les visites de l’ARCO Gallery Weeks amb set itineraris que recorreran les mostres de les galeries participants juntament amb professionals del sector. La BGW també reprén les activitats dirigides a la canalla amb la BGW Familiar, aquest cop, dissenyades per la comissària independent Alexandra Laudo. El taller es durà a terme al Chiquita Room i cal que els assistents reservin plaça prèviament enviant un correu a bgw@artbarcelona.es. També se sumarà al programa d’activitats una nova edició dels Passejos de Comissàries amb set visites guiades que plantejaran noves formes d’aproximar-se a les exhibicions. Per últim, Andrea Rodríguez, coodirectora del BGW, ha anunciat la represa dels Barcelona Gallery Subweekend, una proposta que han entomat 17 de les galeries participants i que preveu la reprogramació d’algunes mostres que s’estrenin a la BGW.
Adquisicions, exibart.es i la Site-Specific Conversation
Per setè any consecutiu la BGW presenta un programa d’adquisicions orientat a nodrir, amb les obres dels artistes exposats, les col·leccions de fundacions i empreses privades. Entre les entitats implicades en el programa s’hi troben la Fundació Vila Casas, la Blueproject Foundation i la Sircle Collection. La plataforma interactiva multicanal que promou l’art contemporani a Espanya, exibart.es, presenta el quart número de la revista en paper que ofereix l’extens programa de la present edició de la BGW. La Site-Specific Conversation reprèn la seva col·laboració amb la Barcelona Gallery Weekend 2023 i digitalitzarà les set converses entre els galeristes i els seus artistes. També estaran disponibles al setembre en format pòdcast a través de la plataforma CaixaForum+.
Podeu trobar més informació de les exhibicions i les activitats aquí.