Com ens plantegem l’endemà? Davant la incertesa que ens ha portat la COVID-19, les galeries d’art, sector que majoritàriament el formen negocis familiars, es veuran obligades a resistir el temps que duri el control de la malaltia. És molt difícil fer plans per a l’endemà, en tant que ningú pot afirmar amb totes les garanties quin serà l’escenari futur. Aquesta situació de vulnerabilitat afecta especialment un sector que ha de treballar a mitjà i llarg termini i que es veu obligat a gestionar la precarietat del dia a dia. Caldrà multiplicar l’esforç individual en creativitat. No ens oblidem que la compra i venda és la nostra prioritat, encara que moltes vegades fem feines que corresponen als museus. Representem artistes, organitzem projectes, fem revisions històriques, promovem la creació, assessorem col·leccions, i ens apropem a les universitats i a la gent més jove. En definitiva, fomentem la cultura, posant-la a l’abast del públic a través dels nostres espais, d’accés gratuït.
També considero que l’endemà de la pandèmia és el moment de treballar col·lectivament. Les galeries d’art hem de ser més visibles per al públic, i ho podrem ser si creem sinergies entre nosaltres i amb museus i institucions; si facilitem al visitant itineraris on es relacionin monuments històrics i museus amb galeries d’art a diverses zones de la ciutat. Per això és important que els mitjans de comunicació ens acompanyin, difonent les nostres activitats i tenint en compte que l’actualitat artística no només passa a Barcelona, sinó també arreu del territori català.
Per tant, després de la pandèmia és el moment que l’Administració s’impliqui sense deixar de banda cap dels actors de les arts visuals; em refereixo a ajuts per a fires i projectes. Potser és el moment de reajustar i equilibrar amb igualtat pressupostària les diverses propostes mentre vinguin d’iniciatives serioses, tant en el sector de l’art modern com del contemporani. Només amb la suma de tots plegats ens en sortirem.