Els set pecats capitals segons els germans Santilari

ARA Cultura | 25.04.2018

Durant segles, i encara ara, la figura femenina ha sigut un calaix de sastre per encarnar les nocions més diverses, des de les virtuts fins als vicis. Els germans Santilari tenen un peu a la tradició, però a l’hora de representar els set pecats capitals -en cartell a Artur Ramon Art fins al 25 de maig- s’han espolsat qualsevol deix de sexisme i els representen amb calaveres, un dels elements paradigmàtics de les vanitas. De fet, saben que pot ser complicat parlar del pecat en ple segle XXI i el defineixen com “una agressió cap a l’altre”. “El primer que vam fer és la supèrbia, i com que creiem que la resta n’estan tintats, vam prolongar el tema”, diu Josep Santilari.

Els 7 pecats capitals va sorgir d’un conjunt d’una quarantena de vanitas que han realitzat els últims anys i que han exposat amb els Ramon a grans cites internacionals com la fira Tefaf de Maastricht, considerada la més important del món, i el Salon du Dessin parisenc. Mentre que Josep Santilari treballa més en el camp del dibuix, Pere Santilari ha fet diversos olis de petites dimensions. Així i tot, treballen al mateix taller. “Cadascú fa les seves obres, però sovint hem treballat els símbols en comú”, diu Pere Santilari.

Al marge de no representar els pecats amb una figura femenina, els Santilari s’han pres algunes llicències a l’hora de representar-los per portar-los a l’actualitat. “Les obres no segueixen un únic paràmetre”, diu Josep Santilari. En el cas de l’enveja, una bena feta amb voltes de cordill evoca la mirada enterbolida d’un envejós, i en el de la ira, que sovint s’ha representat amb un punyal, Pere Santilari ha pintat un crani colpejat com a conseqüència d’un acte violent. “Evoca qualsevol salvatjada, des de la Guerra Civil fins a la de Bòsnia”, explica Pere. Aquesta obra té un detall que és subtil i alhora colpidor: la superfície on està posada la calavera és vermellosa per evocar el color de la sang vessada damunt la terra.

Per completar la sèrie han jugat amb els símbols com un trencaclosques fins a trobar els més adequats: mentre que a Josep els cargols li han semblat un bon motiu per a la mandra perquè són lents, Pere ha pintat un crani amb les conques plenes de monedes per evocar l’avarícia. La peça final és la gola, protagonitzada per unes ostres que sembla que surtin del quadre, uns grans de raïm i el tap d’una ampolla de cava que apareix com un detall popLes obres costen entre 10.000 i 18.000 euros i estan penjades entre una selecció d’obres històriques de l’antiquari. Al llarg del recorregut s’estableixen diàlegs insospitats: per exemple, després de la supèrbia es poden veure diverses obres amb el rei dels felins, el lleó.

ara.cat