Tres fires en vint dies: un a marató al més de març
Entrem al mes de març i això comporta, per a nosaltres, època de fires. A les ja tradicionals TEFAF Maastricht i Salon du Dessin enguany s’hi afageix Antiquaris Barcelona, la qual cosa suposa tot un repte d’esforç humà i logístic per aconseguir la nostra missió: difondre, donar a conèixer i comercialitzar la nostra marca a casa nostra i a fora a través de les nostres millors obres.
Sel.lecció, qüalitat, rigor i passió son els quatre punts en els que es sustenta el nostre ideari professional per tirar endavant una empresa en el complicat context econòmic i desànim psicològic que ens envolta.
TEFAF MAASTRICHT – 15 al 25 de Març de 2012
Works on Paper. Stand 705
Enguany la millor fira del món celebra les seves bodes de plata i nosaltres hi contribuïm amb el estand més potent que mai hem presentat d’ençà de la nostra primera presencia fa tres anys.
Volem explicar en quaranta metres quadrats el que som, qui som i com treballem i no tenim altra possibilitat que fer-ho a través d’obres de qüalitat orientades des de les avantguardes històriques a la nostra contemporaneïtat: de Juan Gris a Miquel Barceló.
Certament, Juan Gris obre el nostre itinerari amb un oli i dos dibuixos dels anys vint imbuïts del ple cubisme. Moviment que abordem a través de la segona generació: Gleizes, Valmier, Archipenko, Sacharoff, Lloyd i amb el contrast del llenguatge constructivista de Torres-García o dels esboços per a escultura de Juli González. L’experimentació geomètrica del primer Luis Fernández connectat al Cercle Carré tanca aquest primer apartat.
De l’art de postguerra, presentem obres de Joan Miró, d’Antoni Tàpies,- una manera de retre un homenatge a l’artista recentment traspassat-, i del Joan Ponç més delirant del Dau al Set.
I del món contemporani mostrem una obra clau en la trajectòria artística de Miquel Barceló, The Crack Up, obra de gran format que pintà el 1987 pel seu marxant Leo Castelli a Nova York. Un gran llenç de color maragda que simbolitza un espai desèrtic vist a vol d’ocell on destaca una gran esquerda com una fuga de petroli. Quan t’apropes descobreixes un món orgànic, mineral on la pintura es barreja amb les burilles del cigarret quan llavors Barceló fumava, una amanida de tècnica emmirallada en el Tàpies matèric i en l’Action painting de Pollock. I el títol?. Prové d’una novel.la autobiogràfica del gran escriptor nord-americà Francis Scott Fitzgerald que llavors Barceló llegia.
El contrapunt al dibuix i la pintura del nostre espai bé donat per una sel.lecció de fotografies dels millors autors espanyols contemporanis: els espanyols Isabel Muñoz i Joan Fontcuberta, el francès i els germans bessons nord-americans , la obra dels quals lliga amb dos dibuixos a llapis dels nostres bessons Josep Santilari i Pere Santilari. Possiblement, és el primer cop que coincideixen en un mateix espai expositius dos artistes bessons…
ANTIQUARIS BARCELONA:
Fira de Barcelona, pavelló 8, estand 123
Abans que res, celebrem que el sentit comú hagi retornat al nostre sector i les dues fires antagòniques s’hagin unit en un sol projecte. Es per això que tornem a Montjuïc al Pavelló 8 on mostrarem un Gabinet de Curiositats Artístiques que van del segle XIV al segle XX.
L’estand està configurat com un Gabinet de Curiositats artístiques on Artur Ramon Art mostra les seves últimes novetats.
Destaca un escriptori de “pinyolet” de noguera de finals del segle XVI, arqueta de pastiglia veneciana d’estuc circa 1550. Obres que dialoguen bé amb una talla castellana del segle XIV i albarelos de farmàcia de “faixes i cintes” de finals segle XVIII. Sobresurten escultures d’alguns dels millors artistes del segle XX com Hugué, Fenosa i Villèlia.
Hi ha una aposta clara per la pintura catalana que sempre és un dels dominants forts de la galeria, especialment en petit format, amb obres rellevants com l’autoretrat de Francesc Gimeno, el paisatge rural de Modest Urgell o al pati suburbial de Isidre Nonell, obres que podrien formar part de les millors col · leccions públiques o privades.
I moltes altres peces fins a formar un total de 30 obres de diferents períodes i disciplines amb un denominador en comú: mostrar la nostra visió transversal i eclèctica de l’art sempre amb la premissa de la selecció i màxima qualitat.
SALON DU DESSIN PARIS – 28 de març- 2 d’abril
Palais de la Bourse, estand num 9
Tornem a París per quarta vegada consecutiva a la millor fira de dibuix del món. Aquest any proposem un estand transversal que va del segle XVI al segle XX centrat especialment en el dibuix espanyol i italià. Destaca un estudi a tinta per a pilastra de l’entorn d’Alonso Berruguete d’intrigant iconografia de grotescs amb ressò medieval, un estudi al natural d’un captaire amb nen del Guercino i dos trompe-l’oeil de Giuseppe Crespi.
Amb aquests dibuixos per a amateurs fem un homenatge als Gabinets de curiositats que s’amplia amb les aquarel·les de perdius de finals del segle XVIII i l’impressionant estudi de crani de cocodril i ostres de Pancrace Besa.
El segle XVIII espanyol estarà representat per la figura de José Camaron amb tres exemplars espectaculars i ens endinsarem en l’art del segle XX amb obres, preciosos dibuixos a llapís sobre fons negre, bodegons esplèndids de Josep Santilari i Pere Santilari.
Artur Ramon