25 anys autentificant Dalí: així treballa la comissió per catalogar l’obra del pintor

Reunió de la comissió d’atribució i catalogació de l’obra de Salvador Dalí

 

VIDEO

 

A la Fundació Gala-Salvador Dalí fa 25 anys que van crear la comissió d’atribució i catalogació de l’obra de Salvador Dalí

Sion Biurrun / Kilian Soler

La Fundació Gala-Salvador Dalí va crear, fa 25 anys, la comissió d’atribució i catalogació de l’obra de Salvador Dalí. Des de la Fundació asseguren que és l’única de les seves característiques. Formada per especialistes i experts en l’obra de Dalí, historiadors, documentalistes, museòlegs…, són els encarregats d’investigar les peces que els arriben de particulars, que volen saber si l’obra o la peça que tenen és un Dalí.

En aquest 25 anys, han estudiat unes 1.200 peces; d’aquestes, 400 han obtingut un certificat que, segons la comissió, són atribuïbles a l’artista. Per primer cop en la seva història, han permès que poguéssim entrar en una de les reunions que celebren unes quatre vegades l’any i on cadascun dels membres de la comissió d’experts explica els seus arguments. Aquí es fa intercanvi d’informacions i es consensua el dictamen final.

 

Galeries d’art: intermediaris entre particulars i la fundació

En primer lloc, acompanyem la directora dels museus Dalí i membre de la comissió d’experts, Montse Aguer, i la secretària de la comissió, Imma Parada, a una galeria de Barcelona. Aquí, Artur Ramon els espera. En aquesta reunió hauran d’explicar les conclusions de l’obra que els va portar i coneixerà el dictamen final.

En aquest cas, satisfacció amb el resultat. La conclusió a la qual han arribat els experts és que la peça estudiada és atribuïble a Dalí. Documenten i argumenten la conclusió consensuada. A més, permet saber més de la peça i, òbviament, amb el certificat revaloritza l’obra. La secretària, Imma Parada, explica: “El galerista ens fa de pont amb el col·leccionista privat i, mantenint la confidencialitat, ens dona informació vital per descobrir el camí que va fer l’obra i com va arribar de les mans de Dalí”

Una relació entre la fundació i el galerista que ens explica Artur Ramon:

“Nosaltres recorrem a ells i, al cap de 2-3 mesos, ens poden dir: ‘és bona’; i ens fan un certificat i la podem vendre amb totes les garanties, o ens poden dir que no ho és i, si som responsables, sabem que no la podem posar al mercat”

 

 

Com funciona la comissió d’experts?

Però, per arribar a les conclusions que ha explicat al galerista, què s’hagut de fer? És la comissió d’atribució i catalogació de l’obra de Salvador Dalí la que investiga durant mesos sobre les peces que els fan arribar.

Una comissió que es reuneix cada dos o tres mesos. La directora del Museu Dalí i membre de la comissió, Montse Aguer, ens explica qui forma la comissió i què fan:

“Tenim historiadors de l’art , conservadors, restauradors, museòlegs, documentalistes. Són sis persones expertes. Això permet que pogués estudiar l’obra de de diferents punts de vista i sumar el seu coneixement. També hi sumem el coneixement d’Antoni Pitxot”

És l’experiència de més de 20 anys el que permet, sumat als seus coneixements, determinar si l’obra que s’investiga és de l’artista. Ho permet uns anàlisis que es basen en tres potes, com explica Irene Civil, cap del Departament de Conservació i Restauració de la Fundació Gala-Salvador Dalí i membre de la comissió:

“L’estudi de la documentació sobre la procedència de la peça; l’estudi de l’estil de la peça, del dibuix o pintura i l’estudi científic del material”

 

Entrem per primer cop en una de les reunions

És el primer cop que es permet que entri una càmera de televisió , perquè són reunions que per confidencialitat es fa a porta tancada. En aquest cas, s’ha demanat autorització als clients de les peces en estudi. Una reunió que es recull en acta oficial.

Imma Parada, secretaria de la comissió d’experts, ens explica que el tracte amb el client ha donat més d’una sorpresa:

“Podem resseguir tota la trajectòria de Dalí i darrera seu hi ha un rastre d’obra que va regalar. Un gran acte de generositat. Et venen les peces, a vegades dels Estats Units, amb una història, a vegades inversemblants… S’acaba confirmant i la família o el propietari tenen sorpreses agradables”

Salvador Dalí, que va néixer, a Figueres, l’11 de maig del 1904, va ser un artista molt prolífic que va viatjar molt i en més d’una ocasió va regalar molta de la seva obra. Per això, la Fundació està molt interessada a saber la procedència de les peces i conèixer, així, més històries particulars que ajuden a saber més de l’obra i vida de l’artista.

ccma.cat